top of page

ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ. Τι είναι και τι κάνει;

Όλο και περισσότερο συνειδητοποιώ οτι αρκετός κόσμος στη χώρα μας δεν γνωρίζει τον ρόλο του παιδοψυχίατρου ή την διαφορά του απο τον ψυχολόγο. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που εκπλήσσονται στην πληροφορία οτι ο παιδοψυχίατρος είναι στη βάση του γιατρός. Δεν είναι λίγοι ούτε οι γονείς που πιστεύουν οτι οι παιδοψυχίατροι παρεμβάινουν μόνο με φάρμακα, στερώντας έτσι στο παιδί τους μια σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση απο τον ειδικό ιατρό ψυχικής υγείας.


Γι᾽αυτό λοιπόν ας δούμε κάποιες απλές και χρήσιμες ερωταπαντήσεις...


Τι είναι ο παιδοψυχίατρος;


Ο παιδοψυχίατρος ή ψυχίατρος παιδιών και εφήβων είναι ο γιατρός που είναι κατ´εξοχήν υπεύθυνος για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Τι κάνει ακριβώς ο παιδοψυχίατρος;

Ο παιδοψυχίατρος αξιολογεί όλους εκείνους τους παράγοντες (ψυχολογικούς, βιολογικούς και κοινωνικούς) που διαπλέκονται στην εμφάνιση των διαταραχών της ψυχικής υγείας και παρέχει υπεύθυνη ιατρική φροντίδα, σεβόμενος τους κώδικες της ηθικής και της δεοντολογίας του επαγγέλματος.


Ο παιδοψυχίατρος εφαρμόζει στην εργασία του την ιατρική επιστήμη σε συνδυασμό με ψυχολογική, παιδαγωγική και κοινωνική εμπειρία. Κατανοεί και επεξεργάζεται βιολογικές (ψυχοφαρμακολογία), ψυχοθεραπευτικές και παιδαγωγικές μεθόδους θεραπείας και αποκατάστασης.

Ποιος μπορεί να απευθυνθεί στον παιδοψυχίατρο;

Στον παιδοψυχίατρο μπορούν να απευθυνθούν γονείς για συμβουλευτική καθώς και γονείς που τα παιδιά τους εμφανίζουν:

  1. διαταραχή της ανάπτυξης

  2. διαταραχές συναισθήματος

  3. ψυχωτική διαταραχή

  4. διαταραχή διατροφής

  5. διαταραχέςσυμπεριφοράς/διαγωγής

Μήπως στιγματίσει εμένα ή το παιδί μου η επίσκεψη στον παιδοψυχίατρο;

Πολλοί γονείς πανικοβάλλονται στην ιδέα ότι χρειάζεται να απευθυνθούν σε παιδοψυχίατρο. Σίγουρα φταίνε τα ταμπού που διακατέχουν την κοινωνία μας και η έλλειψη ψυχοεκπαίδευσης.

Ωστόσο όλοι αυτοί οι γονείς θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία καθώς και ότι η θεραπεία είναι προτιμότερη από την παραίτηση ή την άρνηση. Τέλος, είναι σημαντικό να βρουν την δύναμη να αγνοήσουν όλα αυτά τα ταμπού και τις προκαταλήψεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους γιατί δεν τους αφήνουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.

Χρήσιμες Συμβουλές

· Η συμβολή του παιδοψυχίατρου είναι καθοριστική για την καλύτερη κατανόηση αλλά και τη διάγνωση του προβλήματος.

· Η στενή συνεργασία και η ενεργός συμμετοχή των γονέων συντελεί στην καλύτερη διαγνωστική και θεραπευτική διαδικασία.

· Η φαρμακοθεραπεία δίνεται μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητη από τον παιδοψυχίατρο και πάντα με την συναίνεση της οικογένειας.

· Μην διστάσετε να δώσετε τις πληροφορίες που σας ζητούνται. Όσο πληρέστερη εικόνα δώσετε, τόσο καλύτερα θα εκτιμηθούν οι υπάρχουσες δυσκολίες.

bottom of page