Παιδια & Διαζύγιο
Λέγεται ότι το 50% περίπου των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο. Οι πλείστοι χωρίζουν ειρηνικά. Δυστυχώς όμως είναι και μια μεγάλη μερίδα που καταλήγει σε συγκρουσιακά διαζύγια, με δραματικές δικαστικές διαμάχες, που αναπόφευκτα επηρεάζουν τα παιδιά. Μελέτες διαπιστώνουν ότι τα παιδιά που βιώνουν συγκρουσιακά διαζύγια, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη ψυχοπαθολογίας ,σε σχέση με τα άλλα παιδιά και εφήβους.
Το κυριότερο και συχνότερο χαρακτηριστικό των παιδιών που βιώνουν το διαζύγιο είναι ο φόβος της εγκατάλειψης. Ενώ πολλά παιδιά περνούν την διαδικασία ομαλά, αρκετά παρουσιάζουν άγχος, θλίψη, ευερεθιστικότητα, δυσκολίες ύπνου, παλινδρόμηση, επιθετικές τάσεις κτλ.
Πολλοί γονείς είναι ευαισθητοποιημένοι και ψάχνονται προληπτικά για να αποφύγουν ή έστω για να μειώσουν τις ψυχολογικές συνέπειες…
Συνοπτικά, συμβουλεύουμε του γονείς τα εξής:
-Nα ενημερώσουν τα παιδιά, κατά προτίμηση μαζί, για την σκέψη τους και να συζητήσουν πριν την λήψη αποφάσεων.
-Να αφήσουν τα παιδιά να κάνουν ερωτήσεις και να απαντήσουν με ειλικρίνεια, απλότητα και σαφήνεια. Εννοείται ότι οι απαντήσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στην ηλικία του παιδιού.
-Να προετοιμαστούν οι γονείς για πιθανές αντιδράσεις των παιδιών.
- Να μην κατηγορούν τον άλλο γονιό και να μην αναγκάζουν το παιδί να πάρει θέση. Καλό είναι να αποφευχθούν τραυματικές εμπειρίες, π.χ μαρτυρία σε δικαστήριο κτλ.
-Να μην χρησιμοποιούν τα παιδιά ως στήριγμα. Το παιδί δεν πρέπει επ ουδενί λόγο να πάρει τον ρόλο γονέα ή ενήλικα.
-Να τα διαβεβαιώνουν ότι θα έχουν επαφή και με τους δυο γονείς.
-Να εξηγήσουν στα παιδιά ότι αυτά δεν φταίνε σε τίποτα και ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το διαζύγιο των γονέων.
-Να φροντίσουν από κοινού να κάνουν όσο το δυνατό λιγότερες αλλαγές στην καθημερινότητα και το περιβάλλον των παιδιών.
-Να μην απαλύνουν τις δικές τους τύψεις κακομαθαίνοντας τα παιδιά με υλικά αγαθά κτλ.